Verzorging van je sieraden

Als je net een nieuwe sieraad hebt gekocht of gekregen, wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Het is daarom belangrijk om je sieraden goed te verzorgen. Door regelmatig aandacht te besteden aan het onderhoud van je sieraden, kun je voorkomen dat ze beschadigen, dof of verkleurd raken en kun je ervoor zorgen dat je er elke dag stralend uitziet. In deze tekst zullen we enkele tips en richtlijnen delen voor het verzorgen van zilveren en roestvrij stalen sieraden, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze er op hun best uitzien en jij er stralend bij loopt.

Zilveren sieraden verzorgen

Zilveren sieraden oxideren doordat het zilver reageert met zwavelverbindingen in de lucht, zoals waterstofsulfide, die van nature voorkomen in de omgeving. Dit vormt een dunne laag van zilveroxide op het oppervlak van het zilveren voorwerp. Deze oxidelaag kan ervoor zorgen dat het zilveren voorwerp dof en verkleurd (zwart) wordt. In sommige gevallen kan de oxidelaag zelfs leiden tot corrosie en beschadiging van het zilveren voorwerp. Zilveren sieraden kunnen ook oxideren als ze in contact komen met vocht, parfum, haarlak en andere chemische stoffen.

Met de volgende tips kan je ervoor zorgen dat je zilveren sieraden zo lang mogelijk mooi blijven:

 1. Draag je zilveren sieraden niet tijdens huishoudelijk werk. De chemicaliën in schoonmaakmiddelen en andere huishoudelijke producten kunnen je zilveren sieraden beschadigen.
 2. Bewaar je zilveren sieraden op een droge en donkere plaats om oxidatie te voorkomen. Bewaar ze bijvoorbeeld in het meegeleverde sieradenzakje.
 3. Vermijd het dragen van zilveren sieraden tijdens het douchen of zwemmen. Zeepresten en chloor kunnen de afwerking van je sieraden aantasten.
 4. Poets je zilveren sieraden regelmatig met de meegeleverde zachte doek. Dit helpt om ze schoon en glanzend te houden.
 5. Gebruik geen schurende materialen om je zilveren sieraden schoon te maken. Dit kan krassen veroorzaken en de afwerking van je sieraden beschadigen.
 6. Verwijder je zilveren sieraden voordat je gaat slapen. Dit voorkomt wrijving en slijtage.
 7. Vermijd contact met parfum, haarlak en andere cosmetica. Deze producten kunnen je zilveren sieraden aantasten.
 8. Laat je zilveren sieraden niet in direct zonlicht liggen. Dit kan verkleuring veroorzaken.

Roestvrij stalen sieraden verzorgen

Roestvrij stalen sieraden zijn duurzaam, corrosiebestendig en vereisen over het algemeen minder onderhoud dan zilveren sieraden.

Toch is het verstandig om de volgende tips op te volgen zodat je roestvrij stalen zo lang mogelijk mooi blijven:

 1. Maak je roestvrij stalen sieraden regelmatig schoon. Roestvrij staal is gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Je kunt je sieraden eenvoudig schoonmaken met de meegeleverde zachte doek en wat warm water. Gebruik geen schurende materialen of harde borstels, omdat deze krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken.
 2. Vermijd contact met chemicaliën. Net als bij zilveren sieraden is het belangrijk om contact met chemicaliën te vermijden. Blootstelling aan chemicaliën kan roestvrij staal beschadigen en het oppervlak dof maken. Vermijd daarom contact met cosmetica, parfum, schoonmaakmiddelen en chloorwater.
 3. Berg je roestvrij stalen regelmatig op en het meegeleverde sieradenzakje. Op die manier krijg je minder snel krassen.
 4. Hoewel roestvrij stalen sieraden waterproof zijn, kan het verstandig zijn om ze tijdens het zwemmen en douchen af te doen. Het laagje chroom kan namelijk beschadigen.

Als laatste tip wil ik nog meegeven, om vooral te kijken wat voor jou fijn werkt. Door bijvoorbeeld afspraken met jezelf te maken wanneer je een sieraad af doet en je hier aan te houden, ontstaat er routine. Zo wordt het makkelijker om vol te houden.